Hierarchical Clustering of EU Countries Based on HDI and EPI Index - Repiská, Radka, 1996-
Zhodnotenie globálnej konkurencieschopnosti na základe modelu environmentálnej ekonomiky, so zohľadnením všetkých troch úrovní: ekonomickej, sociálnej a environmentálnej. Meranie sociálno-ekonomického rozmeru pomocou Indexu ľudského rozvoja (Human Development Index, HDI) podľa oblastí zdravia a vzdelávania a environmentálneho rozmeru pomocou Indexu environmentálnej výkonnosti (Environmental Performance Index, EPI) monitorujúceho správanie krajín v oblasti ochrany ľudského zdravia a ochrany ekosystémov. Zoskupovanie krajín metódou klastrov z hľadiska hodnotenia udržateľnej konkurencieschopnosti európskych krajín, s hľadaním vhodnej klasifikácie vývoja týchto krajín, ktorá by mohla pomôcť znížiť rozdiely medzi priemernými krajinami a priemerom EÚ 27 za účelom zbližovania krajín patriacich do rovnakej skupiny.