Možnosti zlepšování životního prostředí územní samosprávou na příkladu snížení koncentrace prachových částic PM10 v ovzduší - Mitwallyová, Helena
Obec môže pravidelným čistením výrazne zlepšiť ovzdušie na svojom území. Cieľom tejto štúdie je preto demonštrovať pozitívny efekt strojového čistenia komunikácií na zníženie prachových častíc PM10 v ovzduší. Tieto častice sú výsledkom emisií z dopravy a viac ako 83 % z nich pochádza z takzvanej resuspenzie (sekundárne vírenie častíc, ktoré ležia na vozovke). Čistota a starostlivosť o verejné priestranstvá, do ktorých môže byť zahrnuté čistenie ciest, patrí k tzv. povinným úlohám samospráv v niektorých právnych predpisoch.