Polarita straníckeho systému a stranícka rekompozícia vo Francúzsku po roku 2017: návrat politického stredu - Augustín, Michael, 1991-
Analýza rekompozície straníckeho systému 5. francúzskej republiky s ohľadom na transformáciu etablovaných pólov straníckej politiky. Bipolárny charakter politickej súťaže odohrávajúcej sa medzi ľavicovým a pravicovým pólom sa posunul smerom k tripolárnemu usporiadaniu. Popri ľavicovom póle (PS a jej politickí partneri) a pravicovom póle (LR a ich spojenci) sa objavil tretí, centristický pól reprezentovaný LREM. Táto situácia však nie je pre 5. republiku úplne nová. Ide o konfiguráciu, v ktorej sa stranícky systém nachádzal až do začiatku 80. rokov. Dôvody, prečo autori považujú gaullistický subjekt až do začiatku 80. rokov za stranu politického stredu a prečo si myslia, že 5. republika isté obdobie fungovala pod tripolárnym systémom politických strán.