Jazykový pluralizmus a jazyková politika - Ondrušová, Terézia, 1978-
Jazykový pluralizmus a súvisiaca jazyková politika, s cieľom analyzovať potreby jazykovej politiky ako nástroja na regulovanie tejto skutočnosti. Narastajúci význam jazykovej politiky v dnešnej dobe, keďže vznikajú nadnárodné zoskupenia, v ktorých zohráva oficiálne a aj skutočné postavenie jazykov pre členské štáty dôležitú úlohu a jazyková politika tak môže korigovať prípadnú vzniknutú nerovnováhu či zlepšiť vzťahy medzi jednotlivými členskými štátmi. Analýza a komparácia možných riešení, aj v rámci Európy a jazykovej politiky Európskej únie.