Children's Interactions with Public Space: Observing Children's Experienced Affordances in a Housing Estate in Brno, Czechia - Kaplan, Daniel
Pojem afordancia, používaný ako perspektíva na charakterizáciu interakcie detí s prostredím, konkrétne s verejným priestorom sídlisk, a definovaný ako vzťah medzi vlastnosťami objektu a schopnosťami jednotlivca, pričom dôležitú úlohu zohráva vek, inteligencia a telesná veľkosť. Charakterizácia fyzickej afordancie detí na sídlisku a zhodnotenie konceptu afordancie prostredníctvom Heftovej taxonómie v urbanizovanej oblasti. Skúmanie konkrétnej oblasti, sídlisko Lesná v Brne, považovanej za jedno z najlepších miest na bývanie, najmä vďaka bohatej zeleni a prítomnosti prírody a sôch na sídlisku. Pozorovanie dvoch skupín detí, bez zberu ich osobných údajov či formálnej interakcie s nimi, so sledovaním otázky, aké fyzické afordancie zažívajú deti vo verejných priestoroch sídliska.