Environmentálne dane a finančné stimuly na znižovanie difúzneho znečisťovania vôd z poľnohospodárstva a ich aktuálnosť na Slovensku - Bujnovský, Radoslav
Environmentálne dane a finančné stimuly , ktoré patria do kategórie ekonomických nástrojov a prispievajú k zlepšeniu stavu životného prostredia, so zameraním na oblasť vôd, kde to vzhľadom na kvalitu vôd to znamená znižovanie vnosu živín alebo pesticídov z difúznych zdrojov. Pri environmentálnych daniach je snahou uplatňovať princíp znečisťovateľ platí (polluter pays principle), v prípade finančných stimulov je to platenie znečisťovateľovi (pay to polluter) za aktivity/opatrenia, ktoré zlepšujú stav životného prostredia (vôd). Environmentálne dane z priemyselných hnojív a pesticídov. Spoplatnenie vnosu živín do vôd (emisné limity). Platby poľnohospodárom za environmentálne orientované aktivity (vo vzťahu k vode). Medzinárodné porovnanie prístupov k tejto problematike v európskych štátoch, vrátane Slovenska.