Zhrnutie výsledkov hodnotenia kvality vôd SR z aspektu implementácie dusičnanovej smernice - Cibulka, Roman
Cieľ smernice Rady 91/676/EHS o ochrane vôd pred znečistením následkom dusičnanov z poľnohospodárskych zdrojov (dusičnanovej smernice) v podobe zníženia znečistenia vôd pochádzajúceho z poľnohospodárskych zdrojov a zabránenie ďalšiemu takémuto znečisťovaniu. Kroky na dosiahnutie tohto cieľa a efektívne monitorovania kvality vôd, na základe ktorého sa identifikujú vody, ktoré sú alebo by mohli byť takýmto znečistením zasiahnuté v prípade, ak sa nebudú realizovať príslušné opatrenia, pričom územia, kde sa takéto vody nachádzajú, sa označujú ako zraniteľné oblasti a platia v nich prísnejšie podmienky hospodárenia. Mapa zraniteľných oblastí (stav od 1. 7. 2017). Hodnotenie eutrofizácie a koncentrácie dusičnanov v podzemných a povrchových vodách.