Roľ Evropejskoho sojuza v oficiaľnoj pomošči razvitiju stranam postsovetskoho prostranstva - Baleha, Andrianna, 1990-
Európska únia ako aktívny globálny poskytovateľ oficiálnej rozvojovej pomoci a líder v tejto oblasti, pričom v roku 2020 predstavovala rozvojová pomoc 76,1 miliardy amerických dolárov. Analýza úlohy krajín a inštitúcií EÚ v novom rozpočte na roky 2021 – 2027 v rámci darcovskej pomoci postsovietskym štátom a trendy v rozvojovej pomoci, aj so zdôraznením vplyvu pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom na spoluprácu v rámci Východného partnerstva a aj širšie medzi EÚ a krajinami bývalého Sovietskeho zväzu (Ukrajina, Gruzínsko, Moldavsko, Bielorusko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan).