Poslanie internej analýzy v procese podnikového nástupníctva - Dorčák, Peter, 1979-
Proces generačnej výmeny manažérov v živote podniku, ktorý do značnej miery určuje potenciál pre jeho budúcu existenciu a úspešnosť. Zvládnutie tohto procesu, ktoré si vyžaduje okrem tradičných manažérskych zručností spojených s krízovým manažmentom aj značnú dávku empatie a asertivity. Prijímanie konkrétnych rozhodnutí, ktoré musia byť založené na dôslednej analýze interného prostredia podniku a mikroprostredia, v ktorom sa podnik pohybuje a následne podrobne rozpracovaný proces nástupníctva má slúžiť ako „procesná“ a „zdrojová“ vnútorná analýza, odhaľujúca skutočný podnikateľský potenciál a udržateľnosť podnikania. Schéma nástupníctva v rodinnom podniku: nástupnícke hodiny rodinného podniku (Family Business Succession Clock, FBSC). Proces internej analýzy: plánovacia, realizačná a uzatváracia fáza, so súvisiacimi manažérskymi zručnosťami, schopnosťami a kompetenciami.