Najbližšie rozšírenie eurozóny vráti Slovákov, Rakúšanov a Slovincov o 130 rokov „späť do minulosti“ (.... vtedy už mali spoločné platidlo) - Šuláková, Agáta, 1995-
Avizovaný vstup Chorvátska do EMÚ (Európskej menovej únie) od roku 2023. Kritériá, ktoré musí kandidátska krajina splniť pred zavedením eura. Konvergenčné kritériá - posúdenie stupňa ekonomickej konvergencie a schopnosť kandidátskej krajiny hladko sa integrovať do menovej únie bez vytvárania nestability pre samotnú krajinu a eurozónu ako celok. Ide o kritérium cenovej stability, kritérium dlhodobých úrokových sadzieb, kritérium stability výmenného kurzu a kritérium udržateľnosti verejných financií, ktoré zahŕňa dlh verejnej správy a deficit verejnej správy.