Neziskové organizácie a ich daňové povinnosti podľa zákona o dani z príjmov - Vidová, Michaela
Explicitné vymedzenie daňovníkov v rámci právnických osôb nezaložených alebo nezriadených na podnikanie („neziskové organizácie“) v nadväznosti na osobitný spôsob vykonávania činnosti podľa zákona o dani z príjmov, pričom ich hlavnou úlohou je vykonávanie neziskovej a verejnoprospešnej činnosti a ako zdroj financovania hlavnej činnosti, na ktorú boli založení alebo zriadení, môžu v minoritnej časti vykonávať aj podnikateľskú činnosť za predpokladu, že im to osobitný právny predpis alebo zriaďovateľ dovoľuje. Zdanenie takýchto daňovníkov a odlišnosti od ostatných právnických osôb. Delenie neziskových organizácií v súvislosti so zákonom o dani z príjmov. Názorné príklady v oblastiach zisťovania základu dane neziskovej organizácie, podania daňového priznania, preddavkov na daň platené na zdaňovacie obdobie 2022 a podielu zaplatenej dane.