Pracovné miesta s nízkym rizikom ohrozenia automatizáciou v podmienkach Slovenskej republiky - Hrnčiar, Michal, 1994-
Jedným z ťažiskových sociálno-ekonomických vplyvov na trh práce je vplyv štvrtej priemyselnej revolúcie – priemyslu 4.0. Nové technológie a ich zavádzanie do praxe so sebou prinášajú obavu o nahrádzanie práce strojmi. Tieto obavy sú podporované mnohými domácimi a zahraničnými štúdiami, ktoré SR vnímajú ako jednu z najohrozenejších krajín z hľadiska náhrady pracovných síl automatizáciou. Tieto štúdie poukazujú na skutočnosť, že štruktúru nášho domáceho trhu práce tvoria v mnohých prípadoch zamestnania, na ktorých výkon postačuje rutinné ovládanie vybraných zručností. Práve tie sú označované ako ľahko nahraditeľné novými technológiami.