Innovation as Assumption of Digitisation in Slovakia - Bašová, Alena, 1961-
Zavádzanie inovačných prvkov v podnikoch ako nevyhnutná podmienka digitizácie a digitalizácie. Analýza dvoch podnikov na slovenskom trhu v kategórii malých a stredných podnikov, so zameraním na zavedenie inovačných prvkov do ich výroby (systém, ktorý dokáže vyrábať elektrickú energiu len zo straty tlaku na plynových a studených rozvodoch) a porovnanie výšky zisku, ktorý vznikol ich implementáciou. Hlavným vstupným faktorom sú výdavky na výskum a vývoj (personál, vybavenie, materiál a pod.), pričom sa očakáva, že čím vyššie sú tieto vstupy, tým vyšší bude pravdepodobný výnos z inovácií. Inovačný proces je riadený vyhliadkou na zisk, inovácie však zahŕňajú aj určitý stupeň rizika alebo neistoty. Inovácia aj ako kvantitatívna či kvalitatívna zmena, ktorá môže mať aj negatívny sociálno-ekonomický vplyv, čím určitá sociálna zmena nezaručuje, že inovácia prinesie ekonomický zisk.