Effectiveness of the Financial Support of the Creative Industries: Recent Evidence from Slovakia - Kmety Barteková, Mária, 1992-
Efektívnosť finančnej podpory slovenskej vlády zameranej na obmedzenie ekonomických dôsledkov pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Výsledky naznačujúce, že rozdeľované dotácie na COVID-19 zachránili nezanedbateľný počet pracovných miest a udržali hospodársku aktivitu počas prvej vlny pandémie. Všeobecné pravidlá rozdeľovania navrhnuté za pochodu môžu priniesť výsledky blízke optimálnym, keďže sa uprednostňujú relatívne produktívnejšie, súkromné, na zahraničný dopyt orientované firmy a firmy s vyššou environmentálnou stopou alebo „zombie“ firmy zaznamenávajú relatívne nižšiu šancu na získanie štátnej podpory. Väčšie firmy, ktoré dostávajú menšiu relatívnu veľkosť podpory, majú väčší priestor na pokrytie svojich dodatočných potrieb likvidity zvýšením obchodných záväzkov alebo záväzkov voči prepojeným subjektom, zatiaľ čo malé a stredné podniky čelia vyššiemu riziku platobnej neschopnosti.