Obchodovanie s tretími krajinami a EÚ z pohľadu DPH - Betáková, Jaroslava
Právnym základom pri uplatňovaní DPH pri dovoze tovaru je smernica o DPH a colný kódex. Popri colnom dlhu môže vzniknúť aj dlh na DPH, ak na základe protiprávneho konania, ktoré spôsobilo vznik colného dlhu, možno predpokladať, že predmetný tovar vstúpil do hospodárskeho obehu Únie a mohol byť spotrebovaný, čo je zdaniteľná udalosť, na ktorú sa vzťahuje DPH. Článok obsahuje okrem prípadov aj 15 rozhodnutí súdneho dvora EÚ.