Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci - Kubíková, Jana
Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je stav pracovných podmienok eliminujúcich vplyv nebezpečných a škodlivých faktorov pracovného procesu, alebo prostredia na zamestnancov. Kladie si za cieľ najmä zabezpečiť bezpečnosť, zdravie a pracovnú schopnosť zamestnancov, prispieť k eliminovaniu škôd zamestnávateľa na zariadeniach, výrobkoch, v službách, pri výlukách v pracovnom procese a iné finančné straty. Bezpečné a zdraviu prospešné musia byť všetky prvky pracovného procesu, medzi ktoré patria pracovné podmienky, budovy, komunikácie, stroje a iné technické zariadenia, pracovné postupy, organizácia práce, spôsob odmeňovania za prácu, ľudia a vzájomné vzťahy medzi ľuďmi.