Issues of Environmental Protection in the Processes of Statutory Audit of Financial Statements - Krišková, Petra, 1981-
Predmetom záujmu audítora je účtovná závierka ako celok. V procese plánovania a vykonávania audítorských postupov a pri vyhodnocovaní a oznamovaní ich výsledkov musí audítor rozpoznať, či nedodržiavanie zákonov a predpisov zo strany účtovnej jednotky môže významne ovplyvniť účtovnú závierku. Od auditu však nemožno očakávať, že odhalí nedodržiavanie všetkých zákonov a predpisov. Najmä pokiaľ ide o dodržiavanie zákonov a predpisov týkajúcich sa životného prostredia zo strany účtovnej jednotky. Environmentálne otázky sú pre čoraz viac účtovných jednotiek čoraz dôležitejšie a v niektorých prípadoch môžu mať významný vplyv na ich účtovnú závierku. V prípade, že environmentálne otázky sú pre účtovnú jednotku významné, audítor musí pri audite účtovnej závierky zvážiť všetky aspekty týkajúce sa životného prostredia.