K niektorým aspektom diplomatického jazyka ako LSP - Rusiňáková, Jarmila, 1959-
Článok je zameraný na problematiku výskumu, významu a výučby diplomatického jazyka ako LSP. Cieľom príspevku je definovať jeho miesto a úlohu v rámci komunikácie v diplomacii ako príkladu interkultúrnej komunikácie, ale aj poukázať na nevyhnutnosť diplomacie v komunikácii ako zdvorilého spôsobu vyjadrovania sa. Naznačuje sa miesto diplomatického jazyka ako špecifického odborného jazyka v štruktúre všeobecnej jazykovej prípravy študentov odboru medzinárodné vzťahy, resp. medzinárodné ekonomické vzťahy a jeho vzťah k iným disciplínam, vyznamným nielen pre diplomatickú prax, ale aj ekonómiu, manažment a obchod. V osobitnej kapitole sa autorka zaoberá aj problematikou idiomatického jazyka v rámci LSP a prezentuje výsledky nedávneho vedecko-výskumného projektu KEGA "Idiomatické výrazy v obchodnej komunikácii", ktorého súčasťou bol aj výskum idiomatizmov v rámci diplomatického jazyka. Autorka taktiež prezentuje vysokoškolskú učebnicu Economic Concepts as Idioms in English Business Communication (2019), ktorá bola vydaná v závere projektu.