Social Mobility as an Income Inequality Determinant - Fifeková, Elena
Článok sa zameriava na sociálnu mobilitu ako kľúčovú hnaciu silu príjmovej nerovnosti. Cieľom príspevku je prispieť k hodnoteniu sociálnej mobility a preskúmať jej súvislosti s úrovňou nerovnosti a vekovou štruktúrou krajiny. Použitím kompozitného ukazovateľa sociálnej mobility, ktorý obsahuje princíp váženia výhod, sa pomocou redukovaného modelu založeného na analýze obalu dát (data envelopment analysis, DEA) určuje skóre, poradie a referenčné hodnoty pre 55 krajín sveta, s bližším zameraním na Dánsko, Švajčiarsko, Nórsko, Slovensko, Českú republiku, Francúzsko a Rakúsko. Navrhované meradlo sa porovnáva s bežným globálnym indexom sociálnej mobility (Global Social Mobility Index, GSMI). Korelácie skóre a poradia odhaľujú niektoré významné rozdiely, hoci Dánsko sa spoľahlivo potvrdzuje ako líder v oblasti sociálnej mobility na celom svete. Navrhovaný prístup založený na DEA sa ukázal ako flexibilnejší, pokiaľ ide o určenie referenčných hodnôt pre krajiny s horšími výsledkami. Regresná analýza druhého stupňa odhalila vyššiu úroveň príjmovej nerovnosti v krajinách s nižšou sociálnou mobilitou a s vyšším podielom mladých ľudí.