Estimating Linguistic Summaries on the Unit Interval Data - Hudec, Miroslav, 1969-
Výsledky flexibilných referendových hlasovaní a klasifikácie radovými súčtami alebo unnormami sú v jednotkovom intervale, t. j. zahŕňajúce „áno“, „nie“ a „možno“ so sklonmi k extrémom. To vyvoláva otázky efektívneho získavania relevantných súhrnov na informovanie (napríklad z hlasovania), t. j. „cca. 20 % voličov sa veľmi výrazne prikláňa Nie“ a prestavovanie vlastností funkcií v radových súčtoch a uninormách (na klasifikáciu). Väčší počet hlasovaní a klasifikačných experimentov spolu so slovnou zásobou lingvistických pojmov si vyžadujú efektívny a zrozumiteľný odhad. Aby sa zabránilo výpočtu zodpovedajúcich stupňov, jednotkový interval je rozdelený na podintervaly rovnakej dĺžky. Na riešenie týchto výziev táto práca navrhuje vylepšenie odhadu založeného na kardinalite podintervalov pomocou intervalových fuzzy množín a lingvistických súhrnov. Ďalej sa upraví kvalita zhody a jej odchýlka, aby sa odhalili príslušné súhrny pokrývajúce podmnožiny údajov. Týmto prístupom môžeme dolovať kľúčové vety vyjadrujúce flexibilné hlasovanie medzi zbormi a klasifikačné správanie. Získané teoretické výsledky sú diskutované a ilustrované na príkladoch. Príspevok poskytuje rámec pre budúce experimenty s veľkou reprezentatívnou vzorkou voličov v referende na jeseň 2022 vo Švajčiarsku, v ktorom sa bude hodnotiť interpretácia flexibilných výsledkov hlasovania na pozadí referenda v reálnom živote.