Aggregation Functions in Flexible Classification by Ordinal Sums - Hudec, Miroslav, 1969-
Štruktúra radových súčtov konjunktívnych a disjunktívnych funkcií je vhodná na zaradenie do tried Áno, Nie a Možno, ktoré obsahujú tendenciu k triedam Áno a Nie. Platí to najmä vtedy, keď je úloha vyjadrená krátkymi neurčitými požiadavkami. Priemerovacia časť je pokrytá ľubovoľnou funkciou spriemerovania. Čo sa týka tejto časti (trieda Maybe), funkcie s anihilátorom 0 zvyčajne nie sú vhodné kvôli A(1, 0) = A(0, 1) = 0. Duálne pozorovanie platí pre funkcie, ktoré majú anihilátor rovný 1. Klasifikácia podľa uninorm dospel k rovnakému záveru. Táto práca navrhuje parametrickú triedu kvázi-aritmetických priemerov s konvexnou kombináciou geometrického priemeru a jeho duálneho geometrického priemeru. Čo sa týka klasifikácie do tried Áno a Nie, navrhuje sa parametrizovaná rodina nilpotentných t–noriem a t–konormov. Táto úvaha vytvára rámec pre parameter funkcie učenia z používateľských vstupov a označených údajov. Táto výskumná činnosť tiež prispieva k oblasti vysvetliteľnej výpočtovej inteligencie. Výsledky sú podporené názorným príkladom. Nakoniec, diskusia a budúce výskumné aktivity uzatvárajú článok.