The State of Electromobility in the Czech Republic and the Slovak Republic - Barilová, Barbara, 1997-
Význam elektrickej mobility vo svete dlhodobo rastie. Vo viacerých krajinách už boli alebo sa pripravujú národné politiky zohľadňujúce alternatívne pohony, realizujú sa pilotné projekty a integruje sa elektromobilita do dopravných systémov. Používanie elektrických vozidiel predstavuje výrazné zníženie hluku a emisií z dopravy, čo má pozitívny vplyv na zlepšenie kvality života. Príspevok sa zameriava na identifikáciu stavu elektromobility v ČR a SR z hľadiska počtu registrácií a dostupnosti nabíjacích staníc. Skúma tiež, či boli splnené ciele stanovené Európskou úniou na rok 2020 a či pandémia COVID-19 mala vplyv na nákup elektromobilov. Českej republike sa nepodarilo splniť ciele v počte registrácií elektromobilov a počte nabíjacích staníc. Cieľ sa Slovenskej republike nepodarilo naplniť ani v počte registrovaných elektromobilov, no v oblasti nabíjacej infraštruktúry sa jej podarilo prekročiť. Je pozoruhodné, že pandémia COVID-19 mala pozitívny vplyv na nákup elektromobilov, a to z dôvodu klesajúceho záujmu o vozidlá s tradičným spaľovacím motorom.