Ako je možné, že ešte nedošlo k tretej svetovej vojne? - Demirkol, Atahan
Štúdia si kladie otázku, ako je možné, že nedošlo k tretej svetovej vojne, keď uplynulo viac ako 75 rokov od druhej svetovej vojny. Prvá a aj druhá svetová vojna patrili z politického, ekonomického a vojenského hľadiska medzi najvýznamnejšie udalosti 20. storočia. Proces, ktorý sa skončil prvou a druhou svetovou vojnou, sa však začal už v 19. storočí. Nerovnováha v medzinárodnom priestore, nerovnomerné vyzbrojovanie, neexistencia globálneho ekonomického trhu a neexistencia medzinárodných organizácií vyústili do prvej a druhej svetovej vojny. Vzájomná ekonomická závislosť a vznik globálneho trhu z perspektívy liberalizmu, ako aj z hľadiska medzinárodného práva, medzinárodných organizácií a zvyšujúce sa vyzbrojovanie a „vyváženie“ teroru boli použité na pochopenie, prečo ešte neprišlo k tretej svetovej vojne.