Further Professional On-the-job Training of Employees in the Digital Era - Barnová, Silvia
Príspevok sa zaoberá potrebami spoločností vytvárať proaktívne politiky odbornej prípravy, ktoré sú kľúčové pre návrh a implementáciu odbornej prípravy na pracovisku. Cieľom je charakterizovať rôzne typy školení na pracovisku a navrhnúť ďalšie zlepšenie s prihliadnutím na analýzu názorov získaných z prieskumu zamestnancov. Implementácia nových technológií a procesov ovplyvňuje zmeny v mnohých činnostiach spoločnosti. Niektoré procesy sa menia, vznikajú nové, iné zanikajú v dôsledku postupnej digitálnej transformácie. Tieto procesy nemusia nevyhnutne viesť k dokončeniu transformáciu do digitálneho prostredia. Každá spoločnosť je jedinečná; preto je špecifická aj jeho digitálna transformácia. Výsledkom je hybridné prostredie spájajúce digitálny a analógový svet, ktoré vedie k nutnosti výberu adekvátnych zamestnancov a formovania ich ďalšieho odborného vzdelávania. Zamestnanci musia na jednej strane preukázať určité kompetencie a skúsenosti potrebné na to, aby bola digitálna transformácia úspešná, na druhej strane musia byť pripravení na nové digitálne technológie a moderné pracovné postupy. Charakterizujeme rozvoj zamestnancov z pohľadu individuálneho a/alebo tímového vzdelávania av tomto zmysle navrhujeme zmeny v ďalšom vzdelávaní. Individuálna forma ďalšieho vzdelávania, v súčasnosti dominantná, má vo firmách dlhoročnú tradíciu. Zároveň je oveľa väčší potenciál v tímovom tréningu, hoci stále prebieha. Výsledky naznačujú, že veľkú pozornosť treba venovať vytváraniu učiacich sa tímov špecifikovaných v závere príspevku a tiež systematickému prístupu k tímovému vzdelávaniu a tréningu.