Sociologická imaginácia pre právo - Bárány, Eduard
Teória sociologickej imaginácie, formulovanej Ch. W. Millsom (na rozdiel od právnej predstavivosti) je užitočná pre právnu vedu, tvorbu a výklad práva. Niektoré tradičné pojmy právnej vedy sú lepšie pochopiteľné v rámci vzťahov medzi svetmi mocenských inštitúcií a „Lebensweltom“ človeka. (napr. verejné/súkromné právo, právo/zákon). Je užitočná pri štúdiu ľudských práv a civilizačnom poslaní práva.