Modely priestorovej konkurencie - Holzerová, Patrícia, 1995-
Priestorová konkurencia priamo súvisí s priestorovou ekonómiou, ktorá upúšťa od predpokladu ekonomického diania prebiehajúceho v jednom bode. Ekonomické subjekty interagujúce a konkurujúce si na trhu v priestore sú súčasťou množstva oblastí – ekonómie, logistiky, politiky či ekológie. Tento príspevok sa zameriava na prehľad modelov priestorovej konkurencie, ich vývoj a aplikáciu v jednotlivých spomenutých oblastiach. Prístup k priestorovej konkurencii sa v jednotlivých publikáciách odlišuje, napríklad typom stratégií ekonomických subjektov na trhu, ich počtom a informovanosťou, predpokladmi ohľadom trhu, na ktorom pôsobia či v nákladoch, ktoré v nich hrajú dôležitú rolu. V príspevku predstavujeme základné modely a následne aj modely na nich založené a modifikujúce ich základné predpoklady.