Comparison of Electronic Invoicing Adoption Before and After COVID-19 Pandemics in European Union - Tkáč, Michal, ml., 1984-
Tento dokument predstavuje výsledky prijatia elektronickej fakturácie a obratov elektronického obchodu v podnikoch Európskej únie v rokoch 2018 až 2020. Vzhľadom na zmeny v zavádzaní elektronickej fakturácie na národnej úrovni sa skúmajú možné faktory zmien. Ako kľúčové vysvetľujúce premenné sú analyzované dva súbory prediktorov. Prvý súbor popisuje celkové prijatie IKT, digitálnych zručností a inovácií. Druhý súbor obsahuje prediktory popisujúce efekty zmien súvisiacich s digitalizáciou podnikov. Výsledky štúdie ukázali, že podniky z krajín EÚ, ktoré pred rokom 2018 v menšom rozsahu využívali elektronickú fakturáciu, v súčasnosti zavádzajú viac. Výsledky ukázali, že krajiny, kde aspoň jedna tretina podnikov využíva elektronickú fakturáciu, tiež zaznamenali vyšší rast obratov elektronického obchodu a cezhraničného predaja a variabilita obratov elektronického obchodu je nižšia v krajinách, kde je vyššia miera prijatie elektronickej fakturácie.