Applying Machine Learning to Model Inflation on the Slovak Macroeconomic Data - Mináriková, Erika, 1996-
Posledné desaťročie bolo svedkom rýchleho rozvoja algoritmov umelej inteligencie v mnohých vedeckých a priemyselných oblastiach. Táto práca sa zameriava na aplikáciu a vyhodnotenie týchto metód pri modelovaní inflácie v Slovenskej republike. Generované a skúmané metódy strojového učenia boli lineárna regresia, RIDGE regresia, LASSO regresia, náhodné lesy a neurónové siete na podporu predpovedania priebehu inflácie. Na vytvorenie týchto riešení bol použitý verejný súbor dát, ktorý obsahuje päťdesiat mesačných slovenských časových radov od januára 2000 do decembra 2019. Výsledky sa kontrolujú prostredníctvom krížovej validácie a simulácií s použitím rôznych tréningových, validačných a testovacích vzoriek. Výsledok podporuje pochopenie pre ďalšiu prácu na makroekonomickom prognózovaní pomocou modelov hlbokého učenia.