Princípy tvorby textových zadaní pre dosiahnutie žiadaných grafických výstupov s využitím neurónových sietí a strojového učenia - Procházka, Peter, 1968-
V súčasnosti sa s veľkou rýchlosťou rozvíjajú nové technológie v oblasti neurónových sietí a strojového učenia za využitia veľkých objemov dát, ktoré umožňujú vytváranie kvalitných obrázkov obyčajným definovaním v textovej forme toho, čo by mal obrázok znázorňovať. Tieto technológie na jednej strane nastolili mnoho etických otázok, na strane druhej však výrazne zľahčujú prácu počítačovým grafikom, návrhárom šiat, marketingovým pracovníkom, jednoducho každému, kto potrebuje rýchlo a účinne generovať nové nápady. Článok v úvode prináša prehľad týchto technológií, v jadre sa zameriava na pochopenie toho, ako z užívateľského hľadiska správne definovať požiadavky pri využívaní konkrétnej služby a v závere opisuje niektoré negatíva tejto novej oblasti informatiky.