Kapitálová požiadavka poisťovne v súlade s direktívou Solventnosť II - Horváthová, Martina, 1998-
Úlohou poistného sektora je ochrániť klienta poskytnutím finančnej kompenzácie za ujmy, vzniknuté náhodnou nepriaznivou situáciou. Poisťovňa čelí viacerým rizikám, vplývajúcich na jej finančné zdravie. Kapitálová požiadavka na solventnosť je jeden z nástrojov, ktorým ohodnocuje poisťovňa, akú potrebuje finančnú zabezpečenosť pre svoje plynulé pokračovanie v činnosti.