Financial Literacy in Slovakia: A Questionnaire Survey Versus HFCS - Novák, Marcel, 1979-
S pojmom finančná gramotnosť resp. finančná negramotnosť, s ktorej nízkou finančnou gramotnosťou Slovákov sa môžeme stretávať čoraz častejšie. V súvislosti so zadlžovaním domácností zohráva významnú úlohu aj otázka finančnej gramotnosti. Ak domácnosti nedokážu zhodnotiť svoju finančnú situáciu alebo odhadnúť, či je pre nich vhodné hľadať cudzie zdroje, ľahko sa môžu predlžiť bez toho, aby boli schopné splácať dlhy. Cieľom príspevku je zhodnotiť súvislosti medzi nižšou úrovňou finančnej gramotnosti a rastúcou zadlženosťou slovenských domácností porovnaním výsledkov osobného dotazníkového prieskumu a výsledkov prieskumu finančného správania domácností HFCS. Výsledky naznačujú existenciu pozitívnej korelácie medzi finančnou gramotnosťou a úrovňou ukončeného vzdelania. Jednotlivci bez akejkoľvek formy dlhu sú finančne gramotnejší. Ak jednotlivci nedokážu míňať svoje peniaze efektívne a míňajú ich neuvážene, môže to viesť k ich dlhu.