Vývoz tovaru do tretích krajín - Cígerová, Nadežda
Vývoz tovaru do tretích krajín, ktorý podlieha colnému dohľadu, pričom sa zohľadňuje primárne Colný kódex, ale aj zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (DPH). Účtovný pohľad vo väzbe na deň vzniku účtovného prípadu a prepočet cudzej meny pri faktúrach vystavených do krajín mimo územia Európskej únie. Stanovenie miesta dodania tovaru pre účely oslobodenia vývozu. Reťazové obchody týkajúce sa vývozu a uplatnenie oslobodenia. Preukazovanie vývozu na účel oslobodenia. Vznik daňovej povinnosti verzus účtovného prípadu pri vývoze. Pohľadávky (resp. vystavené faktúry) v cudzej mene. Špecifické oblasti oslobodenia v kontexte § 47 zákona o DPH. Colný režim vývoz z pohľadu colných predpisov. Brexit – obchodovanie s Veľkou Britániou a Severným Írskom. Humanitárna pomoc pre Ukrajinu (vývoz tovaru).