Vybrané aspekty asignácie korporátnej dane (príklad Slovenskej republiky) - Kušnírová, Jana, 1977-
Ekonomická sila a vplyv tretieho sektora na spoločnosť je nepopierateľný. Neziskový sektor vo svojej rozmanitosti plní v spoločnosti aj kontrolnú a dozornú funkciu. Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa rozvíjali rôzne formy podpory neziskového sektora, pričom od roku 2004 je hlavným finančným zdrojom väčšiny neziskových organizácií práve asignácia dane z príjmov právnických osôb. Článok mapuje vývoj tohto daňového nástroja a identifikuje faktory, ktoré majú na jeho vývoj najvýznamnejší vplyv. Regresná analýza závislosti výšky asignovanej dane z príjmov právnických osôb a výnosu tejto dane z príjmov právnických osôb potvrdila priamy pozitívny vzťah medzi skúmanými premennými. Aj sumarizácia výsledkov čiastkových analýz alokačného mechanizmu jednoznačne potvrdila jeho opodstatnenosť a význam v daňovom systéme SR.