Viackriteriálne bimaticové hry a podmienky optimálnosti Karusha-Kuhna-Tuckera - Čičková, Zuzana, 1978-
V teórii hier sú bimaticové hry základnou hrou dvoch hráčov, ktorou modelujeme neantagonistický konflikt. Stanovenie equilibria v daných hrách je však pomerne komplikovaným problémom. Na rozdiel od štandardných bimaticových hier, viackriteriálne bimaticové hry umožňujú do rozhodovania zapojiť väčšie množstvo rozhodovacích kritérií pre oboch hráčov, čo síce približuje tieto hry požiadavkám praxe, súčasne však ešte viac komplikuje možnosti ich riešenia. V oboch prípadoch je stanovenie rovnovážnych stratégií hráčov vo všeobecnosti pomerne komplikované. Pre oba typy úloh však možno zapísať podmienky optimálnosti Karusha-Kuhna-Tuckera. Príspevok je zameraný na formuláciu týchto podmienok, čo vedie k úlohe nelineárneho programovania, ktorú možno použiť na stanovanie rovnovážnych stratégií hráčov v bimaticových hrách.