Funkcionálna analýza rozptylu: prípadová štúdia z potravinárskeho priemyslu - Knížat, Peter, 1980-
Technologický pokrok v informačných systémoch poskytol možnosť zaznamenávať veľmi veľké súbory dát, ktorý tiež umožňuje meranie fyzikálnych alebo sociálnych fenoménov presnejším spôsobom. Dáta v takýchto viacrozmerných súboroch sa dajú transponovať do matematických, tzv. funkcionálnych, objektov pre pozorované vzorky. Štatistická terminológia určená na spracovanie tohto druhu viacrozmerných matematických objektov sa nazýva analýza funkcionálnych dát. V tomto článku predstavíme teoretický rámec, ktorý transponuje reálne dáta na funkcionálne a definuje tieto matematické objekty v štatistickej metóde analýzy rozptylu. V prípadovej štúdii z potravinárskeho priemyslu ukážeme aplikáciu tohto teoretického rámca na pozorované dáta, ktorej cieľom bude overenie, či je možné určiť obsah tuku vo vzorke mäsa na základe spektrálnych absorbancií meraných infračerveným analyzátorom.