Replikovateľnosť výskumu a jeho publikovateľnosť - Lukáčik, Martin, 1974-
Replikovateľnosť výskumu je jedným z jeho kľúčových aspektov. Vďaka nej sa môžu poznatky rýchlejšie šíriť medzi ďalšie a ďalšie skupiny záujemcov, ktoré môžu pokračovať v začatom výskume a rozširovať poznanie o nové aspekty. Takisto sa vďaka replikovateľnosti výskumu ľahšie odhaľujú chyby a nedostatky pri používaní zložitých vedeckých metód. V neposlednom rade umožňuje učiteľom v danom odbore prezentovať svojim študentom aktuálne problémy a postupy používané pri ich riešení. Táto doména kvalitných vedeckých časopisov, ktoré vyžadujú poskytnutie kompletnej údajovej základne a programové riešenie vedúce k všetkým publikovaným výsledkom, sa dá v súčasnosti jednoducho uchopiť pomocou nástrojov, ktoré vznikli ako podpora existujúcich programových jazykov. V tomto príspevku sa zameriavame na R Markdown ako nástroj podpory analýz a ich publikovateľnosti v jazyku R.