Determinanty dezinvestícií v hostiteľských krajinách - Darmo, Ľubomír, 1984-
Hostiteľské krajiny obyčajne vnímajú prílev priamych zahraničných investícií ako faktor pozitívne ovplyvňujúci výkonnosť ekonomiky krajiny. Prílev investícií napomáha ekonomickému rastu, zvyšuje mieru zamestnanosti a prináša do krajiny nové technológie. Z týchto dôvodov sú krajiny ochotné prijať aj investície generujúce relatívne nízku pridanú hodnotu, ktoré sú v krajine alokované najmä z dôvodov nízkych nákladov na produkciu v krajine, a to tak náklady na pracovnú silu ako aj energie, suroviny a podobne. Avšak, takýto ruh investícií je veľmi nestály a rýchlo reaguje na zmeny cien výrobných vstupov, podnikateľskom prostredí, ale aj zmien v daňovom a sociálnom systéme. Likvidácia zahraničného podniku, stiahnutie investície alebo opustenie hostiteľskej krajiny spoločne s presunom produkcie naspäť do materskej krajiny investície alebo inej hostiteľskej krajiny je oraz bežnejším javom. V takomto prípade je mnohokrát proklamovaná stabilita priamych zahraničných investícií otázna. Dezinvestície ovplyvňujú hostiteľskú krajinu negatívne a vedú ku spomaleniu ekonomického rastu alebo stagnácie ekonomiky. Článok sa zaoberá problematikou dezinvestícií a determinantmi, ktoré ovplyvňujú rozhodnutie investorov presunúť investíciu z hostiteľskej krajiny.