Tranzícia v Mali - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Na prelome 90. rokov minulého storočia došlo k vlne pádov afrických autoritatívnych režimov. Následná tranzícia je predmetom štúdia politológie a jedným z ukážkových modelov prechodu k demokracii je Mali, kde zmena v roku 1992 viedla k dekáde demokratického vývinu. Zadefinovanie pojmu tranzícia, najmä v kontexte dĺžky jej trvania. Predchádzajúci režim v Mali a význam nedemokratických režimov v Afrike pre tranzíciu. Priebeh tranzície a analýza faktorov, ktoré na ňu mali vplyv. Zasadenie prechodu v Mali do širšieho teoretického rámca a porovnanie teoretických predpokladov o tranzíciách s reálnym vývojom v Mali.