Využitie procedúr LOGISTIC a GENMOD v SAS-e pri analýze veľmi nízkej intenzity práce - Košíková, Martina, 1997-
Cieľom príspevku je analýza veľmi nízkej intenzity práce osôb slovenských domácností. Na údajoch zo štatistického zisťovania EU-SILC 2021 a s využitím procedúr LOGISTIC a GENMOD v rámci štatistického softvéru SAS Enterprise Guide aplikujeme metódy logistickej regresie a zovšeobecnených lineárnych modelov na kvantifikáciu vplyvu relevantných kategoriálnych faktorov na binárnu premennú veľmi nízka intenzita práce. Prostredníctvom analýzy marginálnych stredných hodnôt (príkaz LSMEANS) a kontrastnej analýzy (príkaz CONTRAST) identifikujeme skryté vzťahy medzi jednotlivými úrovňami faktora a príkazom ESTIMATE odhadneme pravdepodobnosť, že osoba bude čeliť riziku vylúčenia z trhu práce.