Circular Urban System Across V4 Main Cities From the Point of View of Public Spaces and Its Components as a Modern Trend for Competitiveness - Zemanová, Lenka, 1995-
Proces urbanizácie vytvoril jednu z najväčších výziev, ktorým planéta čelí. Preto problematika mestského systému v poslednej dobe priťahuje pozornosť mnohých vedcov. Z územného hľadiska táto štúdia skúma hlavné mestá Vyšehradského regiónu. Hlavným cieľom tejto štúdie je preskúmať verejné priestranstvá v hlavných mestách V4 z hľadiska environmentálnych, ekonomických, sociálnych a technologických aspektov. Štúdia začína krátkym úvodom do mestských miest a vysvetlením dôležitých pojmov súvisiacich s urbanizáciou. Článok pokračuje prehľadom literatúry a poskytuje súhrn predchádzajúcich štúdií, ktoré sa v súvislosti s touto problematikou vykonali. Metodológia odhaľuje hlavné vedecké metódy a výskumné otázky, ktoré boli stanovené na dosiahnutie hlavného cieľa.