Typológia štátov Európskej únie podľa príčin smrti - Sivašová, Daniela, 1955-
Obsahom predkladaného príspevku je sledovanie chorobnosti a úmrtnosti, identifikácia najčastejších príčin úmrtí, sledovanie a porovnávanie ich vývoja v jednotlivých krajinách Európskej únie. Veľká pozornosť sa venuje zdravotníckej štatistike, úmrtnosti, ktorá popisuje vývoj úmrtnosti a poukazuje na klasifikáciu chorôb. Dôležité je aj určenie príčiny smrti a poznanie týchto príčin. Poukazujeme na vývoj úmrtnosti v krajinách Európskej únie s priblížením vývoja v SR a sledujeme aj vývoj umierania podľa najčastejších príčin úmrtí. Uvádza sa vývoj chorobnosti osôb starších ako 16 rokov s dlhodobými zdravotnými problémami podľa miery obmedzenia aktivity v Európskej únii, za účelom porovnania nielen úmrtnosti, ale aj chorobnosti obyvateľstva.