Rozvoj podľa Amartyu Sena a NGOs - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Jedným z najpálčivejších problémov dneška je odstraňovanie chudoby a rozvoj ľudskej spoločnosti v treťom svete vôbec. Tradične preferovaný spôsob rozvoja je ekonomický rast vyjadrovaný najmä v raste hrubého domáceho produktu (HDP) na osobu a rok. Tento dôležitý indikátor však sám o sebe nie je postačujúci na vyjadrenie kvality života. Aj z tohto dôvodu používa napríklad OSN index ľudského rozvoja (HDI). Jednotlivé ukazovatele HDI sa okrem HDP týkajú dĺžky života, vzdelania, či úrovne chudoby. Podobne Amartya Sen za najdôležitejšie nepovažuje hrubý domáci produkt, ale statky, ktoré si ľudia cenia najviac. Rozvoj sa následne týka tých ľudských schopností, umožňujúcich tieto statky dosahovať.