Co-Firing Multiple Fuels in Vojany Thermal Power Plant - Variny, Miroslav
Rastúce ceny palív a neustále zvyšovanie nákladov na emisie oxidu uhličitého núti tepelné elektrárne hľadať alternatívne suroviny. Ak sa má predísť definitívnemu odstaveniu starnúcich uhoľných elektrární, je nevyhnutné nájsť spôsob čistejšej výroby energie. Elektráreň Vojany na túto potrebu pred niekoľkými rokmi zareagovala a začala svoju transformáciu z uhoľnej elektrárne na viacpalivový zdroj. Pozitívne skúsenosti so spaľovaním zmesi uhlia a drevnej štiepky v kotloch závodu od roku 2009 poslúžili ako základ pre oveľa ambicióznejší cieľ – postupne nahradiť uhlie alternatívnymi palivami. Úspešné testy so spaľovaním tuhého regenerovaného paliva v roku 2019 a následne udelené povolenie na používanie tohto alternatívneho paliva na výrobu energie predstavovali prelom v úsilí o výrobu čistejšej energie. Odvtedy dlhoročné skúsenosti potvrdili realizovateľnosť prevádzky elektrárne ako viacpalivového zdroja energie. V tomto príspevku sa diskutuje o základných prevádzkových skúsenostiach a uvádza sa základné údaje o výkonnosti, ktoré zdôrazňujú transformáciu elektrárne ako príklad, ktorý by mohol inšpirovať ďalšie elektrárne v regióne, aby postupovali podobne.