Tourism Efficiency of V4 Countries: A Comparison with Austria - Lacko, Roman, 1988-
Krajiny sa v cestovnom ruchu navzájom porovnávajú a hľadajú procesy, v ktorých by mohli byť konkurencieschopnejšie. Tieto porovnania sú však v mnohých prípadoch nedostatočné. Krajiny majú rôzne turistické atrakcie, takže jedno opatrenie, ktoré je úspešné v jednej krajine, nemusí byť úspešné v inej. Cieľom tejto štúdie je na základe viacerých faktorov posunúť návrh porovnania viacerých krajín na základe multikriteriálnych analýz a zmerať efektivitu krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska. Na tento účel bola použitá metóda Data envelopment analysis, konkrétne vstupné modely CRS a VRS. Boli použité štyri vstupné premenné a dve výstupné premenné. Výsledkom tejto štúdie je porovnanie výkonnosti krajín, v ktorých boli zistené rozdiely medzi krajinami strednej Európy. Napríklad Poľsko výrazne zaostáva za efektivitou ostatných krajín. Na druhej strane Rakúsko a Slovensko patria medzi najvýkonnejšie porovnávané krajiny. Poukázali sme aj na slabý vzťah medzi rozlohou chránených území, HDP vytvoreným cestovným ruchom a obsadenosťou lôžok v ubytovacích zariadeniach. Tieto zistenia môžu ovplyvniť tvorbu politík a zvážiť efektívnosť investícií do odvetvia cestovného ruchu.