Production Sustainability, Green Innovations and E-mobility as a Part of Business in the 21st Century - Kufelová, Iveta, 1970-
Súčasná ekonomika ja v podstatnej miere založená na tzv. princípe take-make-waste. Hovoríme tomu lineárna ekonomika, kedy podniky berú zdroje a materiály z prírody – zo zeme na výrobu produktov, ktoré spotrebitelia nejaký čas užívajú, no keď príde novší produkt, sú ochotní ho vymeniť a z pôvodných produktov sa stáva odpad. Systém lineárnej ekonomiky sa stáva neefektívnym a neprospešným nie len pre podniky, ale najmä pre ľudstvo a životné prostredie. Transformácia lineárneho na obehového hospodárstvo je proces, v ktorom sa v prvom rade prestáva produkovať odpad. Systém obehového hospodárstva je založený na troch princípoch, podporovaných dizajnom: eliminácia odpadu a znečistenia, cirkulácia produktov a materiálov a regenerácia prírody. Hlavným cieľom obehového hospodárstva je udržať a stabilizovať hodnotu materiálov a produktov z nich po čo najdlhšiu dobu, aby sa minimalizoval odpad a zabránilo sa využívaniu nových zdrojov.