Zdaňovanie príjmov fyzických osôb v Maďarsku s dôrazom na využitie daňových stimulov sociálneho charakteru - Ďurinová, Ivona, 1964-
Daňový a sociálny systém je neoddeliteľnou súčasťou každej krajiny. Cieľom príspevku je priblížiť sociálne aspekty zdaňovania príjmov fyzických osôb v Maďarsku, respektíve daňové stimuly sociálneho charakteru uplatňované v rámci zdaňovania príjmov fyzických osôb, vykonať analýzu aplikovaných daňových stimulov v rámci prípadovej štúdie, zhodnotiť vplyv daňových stimulov na daňovú povinnosť fyzických osôb. Vplyv sociálnych faktorov na výšku daňovej povinnosti daňovníka sa skúma v závislosti od výšky mzdy daňovníka v troch variantoch (nízkopríjmový, priemerný, vysokopríjmový). efektívna daňová sadzba poukazuje na skutočný vplyv uplatňovaných sociálnych stimulov. Príspevok využíva metódu analýzy, syntézy a komparácie.