Pracovná motivácia a prokrastinácia u zamestnancov malých a stredných podnikov - Hutmanová, Nikoleta, 1994-
Malé a stredné podniky zohrávajú kľúčovú úlohu v regionálnom rozvoji na Slovensku. Slúžia ako základný kameň sociálneho a ekonomického rozvoja regiónov z hľadiska znižovania nezamestnanosti a zvyšovania životnej úrovne. Spoločnosti však museli myslieť aj na prežitie, keď pandémia vypukla. V tejto situácii je efektívne vedenie nevyhnutné pre dlhodobé riadenie a povzbudzovanie zamestnancov, najmä tých, ktorí sú obzvlášť náchylní na zlé pracovné návyky, ako je prokrastinácia pri vykonávaní domácich prác. Preto sa tento výskum zameriava na škodlivú tendenciu prokrastinácie a jej súvislosť s pracovnou motiváciou. Výskum, ktorý sa uskutočnil pomocou počítačového webového rozhovoru, podporil naše hypotézy. Na zber údajov bola vybraná vzorka slovenských kancelárskych pracovníkov v MSP a boli vyplnené štandardizované dotazníky PAWS (Prokrastinácia v práci) a WEIMS (Škála pracovnej vonkajšej a vnútornej motivácie). Táto kvantitatívna metóda zlepšila naše chápanie pracovnej motivácie a prokrastinácie a ponúkla cenné vedecké informácie na zníženie jej škodlivých účinkov.