Interpretation Options for Measuring Consumer Ethnocentrism Based on the Standardized CETSCALE - Čvirik, Marián, 1992-
V čase negatívnej ekonomickej situácie krajiny je dôležité zabezpečiť jej funkčnosť pre domáci trh. V predkladanom príspevku sa zameriavame na koncept konzumného etnocentrizmu. Cieľom príspevku je zmerať konzumný etnocentrizmus mladých Slovákov a poukázať na možnosti interpretácie výsledkov merania. Interpretačné možnosti nástroja na meranie spotrebiteľského etnocentrizmu (CETSCALE) sa javia ako jedno z možných negatív tohto nástroja. Pri našej práci využívame viaceré vedecko-filozofické metódy a metódy deskriptívnej štatistiky. Výsledky poukazujú na priemernú úroveň spotrebiteľského etnocentrizmu v skúmanom segmente. Zároveň poukazujeme na interpretačné možnosti CETSCALE pomocou kvintilového rozsahu. Zjednotenie výkladu pomôže v medzinárodnom porovnaní a uľahčí tak celkové hodnotenie úrovne konzumného etnocentrizmu.