Vnútorné a vonkajšie faktory marketingového prostredia rodinných podnikov - Chlpek, Samuel, 1996-
Tento článok sa zaoberá vnútornými a vonkajšími faktormi marketingového prostredia rodinných firiem. Hlavným cieľom príspevku je na základe analýz identifikovať všeobecné marketingové prostredie v podmienkach rodinných firiem. V úvode sa článok venuje teoretickému vymedzeniu rodinných podnikov (ako hlavnej výskumnej zložky v tomto článku) a marketingu, pričom sa podrobnejšie zameriava na marketingové prostredie podnikov. Metodika popisuje dve hlavné analýzy, ktoré sú v príspevku použité – SWOT a PEST/PESTEL analýzu. Obe sa zaoberajú marketingovým prostredím spoločnosti, každá s inou jeho súčasťou. Vo výsledkoch je implementovaná metodika práce, ktorá poukazuje na problematiku vnútorných a vonkajších faktorov so špecifickým zameraním na rodinné podniky. Použité analýzy sú doplnené o špecifické problémy, ktoré majú rodinné podniky v podnikateľskom prostredí. Záverečná kapitola sumarizuje podstatné informácie z príspevku.