Sustainability of Material Flows under the Conditions of Slovakia - Šagátová, Slavka, 1975-
Cieľom článku je zmapovať vývoj a štruktúru materiálových tokov v podmienkach Slovenska a identifikovať materiály, ktoré najviac prispievajú k prenosu ekologickej záťaže medzi krajinami. Vstupné údaje boli získané z databázy Štatistického úradu SR za obdobie rokov 1998 až 2020 z databázy materiálových tokov (dovoz a vývoz, ťažba a domáca materiálová spotreba), s údajmi o HDP. Získané údaje boli podrobené horizontálnej aj vertikálnej analýze. Z horizontálnej analýzy bol vyčíslený vývoj základných zložiek materiálových tokov v čase, pričom bol vypočítaný ich index rastu k východiskovému roku 1998. Pri vertikálnej analýze bol identifikovaný percentuálny podiel základných zložiek na celkových materiálových tokoch a ich vnútorná štruktúra. Pre sledovanie prenosu materiálovej záťaže bol vyčíslený súčet dovozu a vývozu pre určenie materiálov najviac prepravovaných z alebo do krajiny, čím sa vyčíslil aký objem materiálov migruje a vytvára ekologickú záťaž.